Wat is hakhoning


 

Hakhoning is al een heel oud product. Het stamt uit de middeleeuwen en in die tijd werd het als hulpmiddel gebruikt bij verkoudheid, hoesten, keelpijn, keelontsteking en allerlei andere luchtweg aandoeningen. Van oorsprong werd het door monniken gemaakt in een abdij in Frankrijk. Abdij Sainte Marie de Fontfroide. Bij deze abdij hielden de monniken bijen en van de honing werd hakhoning gemaakt en die staat ook bekend als ‘Vogezenbrokken’.

In 1847 kwam het recept van de hakhoning in handen van een familie in België. Door aangetrouwde familie van deze Belgische familie, kwam de hakhoning ofVogezenbrokken in Nederland terecht.

Onze hakhoning is nu een echt Nederlands product , met ingrediënten van eigen bodem behalve enkele kruiden en oliën zoals Eucalyptus en Gember. Het hoofdbestanddeel is uiteraard honing, wij gebruiken uitsluitend Nederlandse honing van lokale imkers.

Het productie proces wat d.m.v. verhitting gaat luistert erg nauw. Een graad lager of hoger of een te hoge luchtvochtigheid kan het hele proces al doen mislukken. Tijdens dit proces worden er o.a. kruiden , natuurlijke kleurstoffen en wat échte suiker aan toegevoegd. Dit is noodzakelijk zodat de honing gaat kristalliseren en bij het afkoelen hard wordt zodat het gehakt kan worden. Want Hakhoning wordt uiteraard gehakt. En wel met de hand en dat is ook de reden dat alle brokjes verschillende afmetingen en vormen hebben.